Vállalkozás indítás – Karrier tanácsadás

Sokszor kapok olyan megkeresést, hogy valaki vállalkozni szeretne, de nem tudja, hogy mi is lenne a neki megfelelő irányvonal. Miben lenne jó, mi az a munka, ami örömet okozna neki és végre egy olyan elfoglaltság lenne számára, amiben megvalósíthatja önmagát, előhozhatja és megélheti a kreativitását és ezáltal haladhat azok felé az álmok felé, amikre már nagyon régóta vágyik. 

Amikor valaki elkezdi feltérképezni a számára testhezálló munkát vagy hivatást, akkor minden esetben először saját magát érdemes jobban megismernie. Ez azért nagyon fontos, mert enélkül a legtöbbször csak felesleges köröket futunk, kicsit olyan, mintha megfelelő alapok nélkül akarnánk házat építeni. Plusz idő és energia ráfordítással jár, viszont nem feltétlenül érezzük azt, hogy valóban haladtunk volna előre a nekünk való munka megtalálásában. Emiatt is érdemes tehát jól megalapozottan dönteni, amiben kiváló segítséget nyújt a saját kézírásunk.

De hogy jön össze a kézírás és a vállalkozás? Miben és hogyan tud segíteni nekünk? 

Bármilyen vállalkozás – legyen az egyéni vagy társas vállalkozás – alapköve a vezető. Egyéni vállalkozás esetén mi saját magunk vagyunk a saját vezetőnk, ami nagyon nagy örömöt és szabadságot ad, ugyanakkor nagy felelősséggel is jár. Megkívánja az olyan készségeket/képességeket – a teljesség igénye nélkül -, mint például a kitartó tanulás és folyamatos fejlődés, jól működtetett időbeosztás, hatékony problémamegoldás és stresszkezelés, magas önmenedzselési készség vagy az egyéni megoldások. Cserébe viszont megajándékoz minket a kötetlen munkavégzés örömével, a saját kreativitásunk szárnyalásával és a szabadság felszabadító érzésével.

Olyan ez, mint egy mérleg. Ha képesek vagyunk beletenni a rendelkezésünkre álló, jól működő készségeinket az egyik serpenyőbe, a másikba pedig a szándékunkat a kevésbé jól működők fejlesztésére, akkor idővel egyensúlyba/harmóniába kerülhetünk magunkkal és ez minden esetben a vállalkozásunk teljesítményén is meglátszik.

Hogy is kell ezt jól csinálni?

Általában ez az a pont, ahol a legtöbbször megakadunk, hiszen nem is tudjuk igazán, hogy mit is tehetnénk bele a mérlegnek abba a serpenyőjébe, ami elindítana minket. Mik azok a tulajdonságaink, készségeink, amikre valóban és megbízhatóan hagyatkozhatunk és támaszkodhatunk? Mik azok, amik segítenek minket az elindulásban és majd a folytatásban? Tulajdonságaink közül mik azok a stabil alapkövek, amik minket szolgálnak és bátran építhetünk rájuk? Mik azok, amiket a siker érdekében érdemes fejleszteni?

Ha ezekre a kérdésekre nem tudunk egyértelműen, kétségek nélkül válaszolni, akkor sokszorosan megéri tisztába kerülni velük. A kézírásunk nagyon hű hozzánk, így megmutatja azokat a valódi támpontokat, amik által valódi válaszokat kaphatunk a fenti kérdésekre. Azért hangsúlyozom, hogy valódi válaszokat, mert sokszor nem is igazán vagyunk tisztában egy-egy készségünkkel és azzal, hogy az milyen messzire tud repíteni minket az álmainkhoz vezető úton. Nem is igazán tudjuk, hogy mi segítene. Tűt keresünk a szénakazalban.

Én is kerestem anno és legnagyobb szerencsémre, tű helyett a grafológiát találtam. Egy olyan önismereti és önfejlesztési módszert, ami megadja azokat az alapokat és háttértámogatást, amiket keresünk egy vállalkozás elindításakor vagy átszervezésekor. Magam is használtam, amikor a saját – fent említett – mérlegemet igyekeztem egyensúlyba hozni és rengeteget segített. Olyannyira, hogy azóta is folyamatosan használom az életem minden területén, mert nagyon sokoldalúan alkalmazható, időközben pedig kialakítottam a saját  business elemzési & coaching módszeremet is, hogy minél hatékonyabban tudjak segíteni.